Birger Hjelper Deg: Coladrikking

Coca-Cola

Velkommen til min nye og sterkt etterspurte spalte, «Birger Hjelper Deg.»
I denne første installasjonen av «Birger Hjelper Deg» vil jeg ta for meg noe de aller fleste har et forhold til, men som dessverre altfor mange slurver med; nemlig coladrikking. Når jeg sier cola, er det selvfølgelig Coca-Cola jeg snakker om, alt annet av Coca-Cola-etterligninger kan likegodt fordømmes først som sist (med unntak av RC Cola, men denne er så sjelden at den snart bare kan oppdrives på museer). I dag tar jeg for meg fem elementære regler som alle som drikker cola bør strebe etter og som kan brukes som et «grunnlag» for sunn og verdig coladrikking.

Regel #1: Drikk av glass.

Fortrinnsvis rett av flasken, men har du ikke glassflaske fungerer det utmerket å helle Colaen over på et vanlig glass. Du bør benytte et glass hvor diameteren av bunnen er omtrent 4/5 av toppen, aller helst et av glassene spesielt designet for denne typen drikk.

Riktige glass
Riktige glass er viktig

Normale kjøkkenglass kan også brukes, så sant de har en viss høyde (ca. 15 cm), men for all del ikke bruk små melkeglass, krus, kopper, kar eller vinglass(!).

Regel #2: Drikken nytes best kald.

Colaen bør stå kaldt, mellom 0-4 grader. Dersom du benytter deg av 1.5 l-flasker er det viktig at den straks settes tilbake i kjøleskapet etter påfylling.

Regel #3: Bevar fjusen (eller kullsyren om du vil).

En dau cola er ikke mye moro. Du bør derfor etterstrebe å aldri sette på korken på en åpnet Cola! Dette betyr ikke at du skal pøse, Cola er ingen tørstedrikk, men en nytelsesdrikk og bør behandles deretter. For colaflasker og bokser er dette generellt ikke noe problem, men større 1.5l flasker kan by på et problem. Når det gjelder disse er det spesielt viktig at du benytter deg av store glass, og gjerne fyller flere av gangen (forutsatt at du har tilstrekkelig med konsumenter tilgjengelig selvfølgelig). Husk å skru korken godt til når den settes tilbake i kjøleskapet, og tilstreb færrest mulig åpninger, da dette er meget kritisk for bevaring av fjusen.

Regel #4: Styr unna isen!

Ikke is
Bruk for all del ikke isbiter

Mange uvitende tror at is i colaen bidrar til å holde den kald og god. Dette er feil. Hvis den ikke holder seg kald under hele drikkeprosessen, drikker du A) enten for sent eller B) på et for varmt sted. Isen bidrar kun til to ting: Den gir en illusjon om at mengden er større en den faktisk er, og den vanner ut colaen.

Dette er spesielt viktig å huske på om du skulle finne på å bestille en dispensercola fra McDonalds e.l. (kun i nødstilfeller!). Da får du allerede en Coca-Cola «light» som er «hjemmemekket» med tvilsomme forhold mellom vann og konsentrat. Får du da isbiter i i tillegg, sitter du til slutt igjen med en stor kopp vann…

Regel #5: Ikke hell som en dust.

Riktig hellemåte
Lær deg å helle på korrekt måte

Med andre ord, flasken og glasset du heller i skal begge holdes i 45° på hverandre (se figur)! Dette har stor betydning for bevaring av fjus, samt aroma både i flaske og glass og kunne som sådan forsåvidt vært nevnt også under regel 3. Jeg velger imidlertid å omtale dette punktet som en egen regel, da den ikke bare angår fjusen (og aromaen), men at det også ser forferdelig dumt ut å bare «ploppe» colaen rett oppi et glass som om det skulle vært noe du helte i vasken!

Det var fem enkle regler for coladrikking, håper du satte pris på dem. Husk også at det ikke er farlig å eksperimentere med egenkomponerte variasjoner av cola. Du kan f.eks. tilsette lime, vanilje, rom e.l! Som oftest vender man dog tilbake til originalen. 😉

«Birger Hjelper Deg» er plutselig tilbake med nye hint og triks om å takle hverdagen bedre! Inntil videre, ha en stabil dag!

Reklame

14 kommentarer om “Birger Hjelper Deg: Coladrikking

 1. Takk Stian. Dette burde være allmennkunnskap for de aller fleste, men det viser seg at slik er det ikke.

  Jeg er likevel ikke enig i punktet om lime, vanilje, rom, da dette er som å helle cola i whiskyen (eller kanskje omvendt) og burde forbys med dødstraff!

 2. RC cola selges på europris 🙂 Check it out! Coca cola er forresten litt vondt.. ikke smaker den spesielt godt, og dessuten er det så store mengder med sukker i denne drikken at tørsten ikke slukkes. Nå har du vel allerede påpekt at coca cola er en nytelses-drikk, men vil allikevel påpeke at dette ikke er en tørstedrikk Drikk vann! Yeah right… Men is i vann funker jo faktisk da.. 😀

 3. Oi du hadde visst påpekt at det ikke er en tørstedrikk ja.. *smekk på fingrene for å ikke lese ordentlig*

 4. «Takk til Therese for hintet om og helle colaen på skrå ja!» 😛 Værsågod! Joda, cola er godt ca en gang i uken, men så har det seg også slik at man må tisse så veldig av cola, og da får jeg kjeft for at jeg står opp hele tiden etter sengetid :S Og jaa, man blir bare tørst av og drikke cola! Jeg må nesten alltid ha et glass vann etter mye cola, og da må man tisse ENDA mer.. ser i grunn ikke så mye positivt med cola i det hele tatt jeg! 🙂

 5. Det er helt sant ja! Man tisser MYE av cola! De som tror kaffe er ille burde prøve å drikke cola en hel kveld.. urk! Det er nesten så man kan trimme av seg alt cola sukkeret bare ved å springe på do en kveld..

 6. Takk for nyttig informasjon!
  Jeg har alltid kastet halve flaska fordi fjusen ble borte. Med din metode der glasset tydeligvis må ligge i 45 graders vinkel, og flaska 45 grader på der igjen, får jeg nå bare ut halvparten av colaen, og kan kaste resten med en gang, uten å vente på at fjusen skal bli borte. Ser med lengsel fram til neste forbrukerråd fra deg!

 7. P.S:
  Hadde kanskje fått ut litt mer av flaska dersom glasset hadde vært litt mer skrått, sånn som Cola-glass. Men de har min sønn stukket av med.

 8. jeg hadde dette problemet i nesten 20 år inntil jeg leste denne bloggen.

  Livet mitt er forandret, takk Birger

 9. Kvinner drikker cola, ekte menn som foretrekker vodka på frokostblandinga og har hår på tenna og drikker whisky. Men når jeg føler meg feminin smaker det veldig godt med et avkjølt glass svart koffeinholdig leskedrikk.

 10. @Håvard, Therese, Kjetil og Janicke: Bare hyggelig å være til hjelp. Som Håvard nevnte burde dette selvfølgelig være allmennkunnskap, men det er ikke alltid tilfelle så jeg føler det som min plikt å gjøre disse reglene bedre kjent. Takk også til Anja for tipset om RC Cola på Europris og Therese for påminnelser om å helle colaen på skrå.

  @Ulf: Du har selvfølgelig helt rett. 😉

 11. Takk for Cola Tipset:D
  Har Sed Mange Rare Cola ReglerxD
  Jeg Lånner Cola Reglen Din Håpper Der Er Greit:DD:D Takk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s