Windows degraderer hastigheten til harddisken din

Mange klager på at Windows XP blir tregere med tiden, og det er slettes ikke rart, når de har «features» som den jeg skal beskrive her…

Windows vil nemlig degraderere overføringshastigheten til harddisken din dersom den får feil ved skriving flere enn 6 ganger, uten å fortelle deg noe som helst!

Jeg har hatt min laptop siden sommeren 2005, så den er snart 2 år gammel nå. Det er en Acer med en Pentium M 1.7 Ghz prosessor. Jeg har stort sett vært fornøyd med den, selv om den har hatt sine quirks. I det siste så har imidlertid ytelsen blitt verre og verre, for til slutt å bli helt fullstendig begredelig. Uten noen videre åpenbar forklaring. Jeg satte igang en prosess med å fjerne overflødig programvare, oppstartstjenester og defragmentering. Dette hjalp lite, men det som var interessant var at avinstallering og defragmentering tok vanvittig lang tid så det var liten tvil om at det var harddisken som var flaskehalsen. Etter å ha søkt litt rundt på nettet fant jeg denne artikkelen hos Microsoft. Denne forklarer at dersom det gjennom datamaskinens levetid oppstår 6(!) CRC-feil eller «timeouts» så vil Windows automatisk sette ned overføringshastigheten (PIO/DMA-nivå) til harddisken. Dette gjør den selvfølgelig uten å gi noen som helst beskjed om dette. I SP2 ble dette «fikset» ved at man kan legge til en nøkkel i registeret som endret dette fra 6 kummulative feil, til 6 konsekutive feil. Noe som er bedre, men som knapt kan kalles en fiks…

Gjennom nesten to års daglig bruk av min laptop har Windows telt til 6 feil opptil flere ganger tydeligvis. Når jeg undersøkte egenskapene til min harddiskkontroller var denne satt i PIO-modus. Uvisst hvilket nivå, men selv det raskeste PIO-nivået gir ikke mer enn 16,7 MB/s i overføringshastighet, og nivå 0 gir noen få megabytes. Og som om ikke det er nok så bruker PIO, i motsetning til DMA, masse CPU-ressurser på å flytte datablokker fra platelager over til volatilt minne. Man skulle tro det neste steget var ganske åpenbart og enkelt, bytt tilbake til UDMA-modus. Joda, bortsett fra at man ikke kan bytte. Har Windows først degradert overføringsmodusen til harddisken din så er og blir den degradert, helt til du avinstallerer harddiskkontrolleren din. Heldigvis var avinstallering av denne en triviell prosess og Windows installerte den automatisk ved neste oppstart. En ny restart etter dette og vips så var harddisken tilbake til «Ultra DMA Mode 5», som skal gi en overføringshastighet på opptil 100 MB/s… Ytelsesforskjellen var mildt sagt dramatisk, og endelig har jeg en laptop som er brukbar igjen! 🙂

Hvor tankene til ingeniørene hos Microsoft har vært ved implementering av denne «featuren» er imidlertid et mysterium…

Reklame

6 kommentarer om “Windows degraderer hastigheten til harddisken din

  1. Holy crap, så teit! Jeg måtte selvfølgelig sjekke om hastigheten på min maskin var degradert. Heldigvis ikke. 🙂 Men teit likevel!

  2. Og ikke minst :
    3. STAKKARS therese som har holdt ut med deg i denne tiden.. Det tok nok mye tålmodighet og energi!! Bra jobba!

  3. PIO, DMA osv =)… Nesten så jeg savner AoC! (Dataspill hvor man blant annet må regne ut overføringshastighet o.l., herlig!)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s