Tog til tigerstaden

MJ demonstrasjon

Å holde seg oppdatert på alt som er hot og trendy er fascinerende og morsomt, men kan til tider også være ganske slitsomt. Det krever selvfølgelig en del reising, da spesielt til tigerstaden. Som de fleste vet er det jo «her det skjer.» Det skjer alltid noe i Oslo. Bare på en labbetur gjennom Karl Johan kan man få med seg store deler av en norske byfaunaen, bl.a. narkomane, tiggere, prosituerte og gateselgere! For å ikke snakke om demonstrasjoner, bombetrusler og politi!

Dessverre er det ikke smertefritt å komme seg fra sørlandet til Oslo, spesielt når man ikke har bil selv. Jeg er også i den uheldige situasjonen at jeg bor i Grimstad, som gjør togtransport vanskelig.

Risemerra

For bare få år siden hadde man tilbringertjeneste med Risemerra, fra Grimstad rutebilstasjon til Rise jernbanestasjon, en tur som tok knapt 20 minutt. Det har man ikke lenger, og man er avhengig av å bli kjørt til Rise (vanskelig med mindre man har ekstremt snille kompiser eller foreldre), eller ta taxi (åpenbart uaktuelt, siden taxituren koster det samme som hele turen til Oslo…). Det tredje alternativet er å ta buss til Arendal, og den korresponderer selvfølgelig svært dårlig med toget. Det går heller ingen busser direkte til jernbanestasjonen. Dette gjelder for alle togavganger, hele uken…

Se her f.eks:

Jeg ønsker å ta toget som går 09:30 fra Arendal jernbanestasjon, og går til Nettbuss sine sider for å sjekke rutetider for bussen mellom Grimstad og Arendal. Jeg velger 09:30 som ønsket ankomst på Arendal jernbanestasjon.

Forslaget jeg får er:

Hopp på buss på Grimstad rutebilstasjon 08:35, bytt buss på Arendal rutebilstasjon 09:15, så er du framme på jernbanestasjonen 5 minutt etter det.

Man må altså reise fra Grimstad nesten en time (55 min) før toget går (biltur mellom Grimstad og Arendal tar drøyt 20 minutt). Man trenger selvfølgelig ikke å bytte buss på Arendal rutebilstasjon, man kan jo velge å labbe opp til togstasjonen , det tar bare rundt 10 minutter, i oppoverbakke… Så lenge man ikke har det verste lasset med seg da… Da kan du ta buss fra Grimstad kl. 08:50, den er på Arendal Rutebilstasjon kl. 09:20. Da bør du ikke bruke mer enn 10 minutter opp til togstasjonen, og er bussen nare ett par minutter forsinket sliter du!
Hvis du vil ha en liten sikkerhetsmargin kan du ta bussen som er fremme 09:10, men det er den samme som går 08:35, så da er man like langt (pluss en labbetur…)!

Jaja, det var nok masing om det for idag. Jeg kommer med en oppfølgerartikkel til dette i morgen hvor jeg skal ta for meg litt om tog- og bussavganger fra sørlandet til Oslo! Inntil da, kos dere!

Reklame

2 kommentarer om “Tog til tigerstaden

 1. Pøh, du var jo heldig som i det hele tatt kunne ta buss. Jeg skal også reise strekningen Grimstad – Oslo nå på fredag men jeg skal ta det toget som går fra Kristiansand 05:30 (05:45 fra Arendal). Så tidlig går det selvfølgelig ingen busser (forståelig nok) og drosje til Arendal med nattakst vil trolig komme på over 400kr, det dobbelte av togbilletten (minipris til 199).

  Og dette toget har ikke sovevogn slik at det hadde gått an å reiste bort til Kristiansand (muligheten til å komme seg på nattog i fra Arendal er jo selvfølgelig kuttet for lenge siden) og legge seg inn der kvelden i forveien. Alle som skal ut å reise så tidlig bor jo så klart i gangavstand til stasjonen, og hvis ikke er kollektivtilbudet så godt på den tiden av døgnet at alle kommer seg greit fram, så tilbud om sovevogn er helt overflødig…

  Nattog er en genial måte å reise på, men man skulle av og til tro at NSB ønsker å kvitte seg med nattpassasjerer slik som de har rassert nattogtilbudet i fra tidligere. Og attpåtil har det blitt dritdyrt også.

  Risemerra ble lagt ned med begrunnelsen «Lokalrutene i Arendal/Grimstad-området ble som kjent lagt om fra 3. mars i år [red: 2003], bl.a. med en pendelrute mellom Grimstad og Eydehavn. Dette innebærer at det er bussforbindelse uten omstigning mellom Grimstad og Arendal jernbanestasjon to ganger pr time. Dette gir etter fylkesrådmannens mening et tilfredstillende kollektivtilbud for togreisende til/fra Grimstad».

  Men hva med de tidsrommene der det ikke går noen buss da kjære Hr fylkesrådmann, hva da? Er det tilfredstillende at det ikke går noe som helst?

 2. Risemerra, som gikk fra tidligere Grimstad jernbanestasjon til Rise stasjon (Nelaugsbanen ble revet opp på 60 tallet, du kan end se noen skinner på torskeholmen i Grimstad) var bare helt genialt.

  Vi i studentrådet på HiA, Grimstad ble spurt om hva som var bra med NSB, og hva som var dårlig. Det var EN ting som ble rapportert tilbake til NSB, som var bra: RISEMERRA.

  Det som var best med Risemerra, som erstattet toget, var at du kunne få billett på Risemerra, ved å velge hentes på tog på nettet.

  Da den ble nedlagt, måtte du ta rutebussen, som ikke korosponderer, men går hvær halvtime. På Arendalsbanen kan du ikke få billett på tog. Dette var noe jeg smertelig fikk oppleve, da jeg skulle ta toget fra Arendal-Oslo, slik at det korrosponderte med Nattoget til Bergen.

  Jeg tok den NSB-eide Nettbuss til jernbanesatsjonen, slik jeg var der 35 minutter før toget gikk. Dette skulle være nok tid for å hente billetten. Men stasjonen var stengt for over en time siden.

  Bilettene ble ikke sjekket på toget for de som skulle videre, så det hadde vært mulig for å hente billett på toget på Nelaug. (tydligvis ikke noe annet å gjøre på Nelaug enn å ta toget videre).

  Litt før Drammen, hadde de klart å spore opp referangsenummeret, og bekreftet at jeg hadde betalt toget..

  Jeg har følesen av at NSB ikke har lyst av vi skal ta tog… 😦

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s