Tog til tigerstaden – Del 2

Tog (Signatur)

Som jeg sa mot slutten i går ville jeg gjerne ta for meg litt om buss- og togavganger fra sørlandet til hotte Oslo! La oss hoppe rett i det!

På hverdager er det nå fem togavganger fra Arendal til Oslo. Den den ene involverer å reise i motsatt retning til Kristiansand og ta nattog derfra, noe som innebærer en reisetid på over 11 timer fra Arendal til Oslo! Vi velger derfor naturligvis å se bort ifra denne og står igjen med fire faste avganger på alle hverdager.

Nor-Way buss

Når det gjelder buss er det nå hovedsaklig to selskaper som opererer mellom sørlandet og Oslo. Det er Nor-Way Bussekspress og Konkurrenten. Nor-Ways rute kjøres av Nettbuss AS (som er et heleid datterselskap av NSB), i tillegg er også Nettbuss AS en stor aksjonær i Nor-Way. Konkurrenten er en relativt ny aktør som drives av Risdal Touring. Konkurrenten har fire faste avganger alle hverdager, tre ekstra på fredager og to ekstra avganger på torsdager. Nettbuss på sin side har hele 10(!) faste avganger alle hverdager! Man har da minimum 14 bussavganger å velge mellom (opptil 17), mot kun 4 togavganger!

Reisetid

Skal man sammenligne reisetiden mellom buss og tog fra sørlandet til Oslo, blir det ganske meningsløst å ta utgangspunkt i Grimstad. Som dere sikkert har skjønt fra det jeg skrev i begynnelsen av denne artikkelen er tog helt sjanseløst.

Så vi tar en sammenligning fra Arendal jernbanestasjon til Oslo S med tog, og med buss fra Arendal rutebilstasjon (gratis tilbringertjeneste til Harebakken hvor ekspressbussen stopper) og til Oslo bussterminal.

Er du en morgenfugl kan du få sitte på med Nettbuss ti på fem om morgenen, da kan du regne med å være inni i Oslo på under 4 timer. På alle de andre avgangene er det beregnet at det tar 4 timer og 15 minutter. Konkurrenten på sin side hevder de kjører alle sine fire faste avganger på bare 3 timer og 55 minutter. Det hele er uansett en kjappere unnagjort affære enn tog, dog ganske marginalt. Den raskeste togavgangen gjør unna turen på 4 timer og 21 minutt, den tregeste tar 4 timer og 28 minutter.

PS: Det er viktig å huske på at det er mye lettere for tog å beregne tidsforbruk, enn det er for buss. Man må derfor i større grad være forberedt på forsinkelser når man tar buss!

Det var det jeg hadde å si om avganger og reisetid i denne omgang, mot slutten av uken kommer jeg tilbake med tredje og siste del i serien «Tog til tigerstaden.» I denne delen skal jeg forsøke å lage en prissammenligning, en komfort-ranking og lage en enkel modell over ratioen mellom pris/komfort. Til slutt vil jeg selvfølgelig ta en rask konklusjon og oppsummering! Så det er bare å glede dere folkens, dere har masse kos i vente!

Reklame

En kommentar om “Tog til tigerstaden – Del 2

  1. Om reisetid, ettersom togene fra Oslo til Sørlandet ikke stopper for møtende tog, går de i snitt 15-20 min raskere. Raskeste tog mellom Oslo og Arendal bruker 4 timer og 6 minutter, uansett hvor mye trafikk det er på veiene;D

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s