Tog til tigerstaden – Del 3

Hepp! Her er jeg tilbake igjen med siste del i «tog til tigerstaden»-føljetongen min!
Jeg regner med dere er spent på mine siste vurderinger av statusen på samferdselsstrafikken mellom sørlandet og Oslo?

Da kjører vi! 😉

Som i forrige del, så dropper jeg å gjøre noe prissammenligningsforsøk fra Grimstad til Oslo, av samme grunn som nevnt tidligere når det gjaldt tidssammenligning.
Reisetid er litt lettere å få oversikt over siden det stort sett tar like lang tid, men når det gjelder priser florerer det av tilbud, makspris, minipris og rabatter. For enkelthets skyld la oss se på hva en vanlig dødelig (voksen uten rabattert billett) og en student (siden jeg er det for tiden) må betale for en kollektiv forflytning fra Arendal til Oslo.

Voksen Student
NSB Tog 260,- 195,-
Nettbuss 300,- 180,-
Konkurrenten 280,- 170,-

Som vi ser av denne tabellen er det faktisk i motsetning til hva man kanskje skulle tro, NSB Tog som stikker av med seieren! Når det gjelder priser for studenter er stillingen dessverre snudd på hodet, dog med mindre marginer…

Komfort

Når det gjelder komfort er det vel liten tvil om at et rimelig stillegående tog her vil være overlegent en bråkete buss på trafikert vei. Men også her må jeg komme med et par forbehold!

Velger du buss, må du kun ta en tur på 10 minutter før du bytter til buss, med tog må du reise i 35 minutt før du får byttet. Dette er med på å stykke opp turen og gir minuspoeng til tog. Toget fra Arendal til Nelaug stasjon er også noe gammelt ræl som på ingen måte er noe bedre enn bil/ny buss (selv om det er sjarmerende, på sin måte). På den positive siden går både rangletoget og hovedtoget stort sett inne i landet med utsikt til vakker natur, i motsetning til E18, som stort sett bare har utsikt til biler, eksos og bensinstasjoner. Ett minuspoeng til buss.

I min hverdag som trendforsker (datastudent, og vevutvikler) er jeg selvfølgelig helt avhengig av laptop. På buss er det trangere mellom setene enn på toget og bordet er helt ubrukelig til å ha laptopen på. Man kan forsøke å ha den i fangen, og sette seg skrått i setet, om man har tilgang på to, men nesten uansett hvordan man sitter er det umulig å få til en noenlunde behagelig stilling. Eneste muligheten man har om man vil bruke laptop på buss etter min mening er å kapre en av de fire setene som ikke har sete foran seg. Med andre ord ikke lurt å gamble på. På tog derimot er man stort sett sikret, det fungerer greit å sitte med laptop på bordet foran seg. Jeg syns faktisk det er nesten like behagelig som å ligge på sofaen med laptopen på fanget (slik jeg gjør nå)! 😉

Skulle man gå tom for strøm er det dessverre ingenting å gjøre med det på bussen. Tar man toget har man et par muligheter. Den ene muligheten er å spytte ut 75,- for «NSB Komfort» som gjør at du får tilgang på et strømuttak. Rimelig drøy pris pr. KW/t her altså. Riktignok får du også sitte litt bedre, lese dagens papiraviser og drikke så mye kaffe du orker, men om det er verdt å betale nesten 40% av studentbilletten sin for det overlater jeg til deg min kjære leser å vurdere!

NSB Komfort

Trenger man bare strøm finnes det dog et triks; i enden av midtvognen er det stikkontakter, har du flaks er setene ledig her og du kan sitte her. Hvis ikke er det et mongo-sete som er helt jævlig å sitte på som du kan prøve (jeg har klart det i inntil en halvtime). Det siste og mest gunstige alternativet er å rett og slett bare sette seg på Komfort og gi faen (takk til en fast leser for dette tipset). Dette må helst gjøres mot slutten av turen, når alle har fått sine billetter og ingen egentlig bryr seg hvor du sitter. Siden batteriet på min laptop varer i ca. 3 timer og togturen tar litt over fire, passer det meg ypperlig å sette meg her halvannen time før vi er fremme i Oslo! 😉

Plusspoeng til tog for mulighet for strøm altså!

Oppsummering

Å ta tog fra Grimstad til Oslo er en stor jobb, men er man avhengig av å bruke laptop er det ikke noe annet alternativ. Det blir dyrere og tar lengre tid enn å ta buss uansett hvordan man vrir og vrenger på det, selv om man er student.
Er man derimot voksen i Arendal, sparer man penger på å ta toget og får en mer behagelig reise, selv om det dessverre tar litt lengre tid enn med buss. Har man mulighet til å få gratis transport til Rise eller Arendal for så å ta toget videre forandrer selvfølgelig situasjonen seg, og dette vil jo slik som ståa er i dag være det aller gunstigste alternativet…

Hadde man derimot satt opp Risemerra fra Grimstad igjen, evt. direkte bussavganger til Arendal togstasjon, ville tog fra Grimstad kanskje kunne blitt en konkurrent til bussen. Minuset er da at man vil måtte bytte to ganger, først på Rise/Arendal og så på Nelaug igjen, mot ingen bytter med buss… En direkteavgang fra arendal jernbanestasjon, uten bytte på Nelaug ville muligens kunne bøtet på dette…

Dette var avslutningen på denne tredelers føljetongen om kollektivtilbudet på sørlandet, håper du har kost deg! Jeg er tilbake igjen neste uke med nye trender og hotte ting (kanskje til og med fra tigerstaden?)!

Reklame

2 kommentarer om “Tog til tigerstaden – Del 3

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s